Oštrije kazne gase nelegalne popuste u autoosiguranju

Bez autora
Oct 18 2015

Kazne za osiguravajuća društva koja budu davala nelegalne popuste u autoosiguranju značajno su pooštrene, a novim zakonom pored novčanih predviđeno je i privremeno oduzimanje dozvole za obavljanje te vrste osiguranja. Početak primjene novog Zakona o obaveznim osiguranjima u saobraćaju RS i dugogodišnji problem nelegalnih popusta u autoosiguranju bile su dominantne teme jučerašnje sjednice Skupštine Udruženja društava za osiguranje RS održane u Banjaluci. Predsjednik Skupštine i direktor "Drina osiguranja" Milomir Durmić istakao je da su novim zakonom, čija je primjena počela u srijedu, proširene nadležnosti Agencije za osiguranje RS u vezi sa identifikovanjem problema koji se odnose na vantarifne popuste. Ovaj zakon u nekoliko članova konkretno definiše šta su vantarifni postupci tako da Agencija za osiguranje može konkretnije identifikovati vantarifna davanja. Takođe, propisane su i kazne i one idu od novčanih do oduzimanja dozvole društvu za obavljanje djelatnosti u osiguranju od autoodgovornosti. Ta dozvola društvu može da bude oduzeta na period od 30 do 180 dana, kazao je Durmić.

Kazne za osiguravajuća društva koja budu davala nelegalne popuste u autoosiguranju značajno su pooštrene, a novim zakonom pored novčanih predviđeno je i privremeno oduzimanje dozvole za obavljanje te vrste osiguranja.

Početak primjene novog Zakona o obaveznim osiguranjima u saobraćaju RS i dugogodišnji problem nelegalnih popusta u autoosiguranju bile su dominantne teme jučerašnje sjednice Skupštine Udruženja društava za osiguranje RS održane u Banjaluci. Predsjednik Skupštine i direktor "Drina osiguranja" Milomir Durmić istakao je da su novim zakonom, čija je primjena počela u srijedu, proširene nadležnosti Agencije za osiguranje RS u vezi sa identifikovanjem problema koji se odnose na vantarifne popuste.

- Ovaj zakon u nekoliko članova konkretno definiše šta su vantarifni postupci tako da Agencija za osiguranje može konkretnije identifikovati vantarifna davanja. Takođe, propisane su i kazne i one idu od novčanih do oduzimanja dozvole društvu za obavljanje djelatnosti u osiguranju od autoodgovornosti. Ta dozvola društvu može da bude oduzeta na period od 30 do 180 dana  - kazao je Durmić.

Dodao je da je na sjednici bilo riječi i o nelegalnim popustima u autoosiguranju koji su i dalje prisutni bez obzira na sporazum koji su prošle godine potpisala osiguravajuća društva. Tim sporazumom je definisano da će poštovati premijski sistem odnosno da neće davati nelegalne popuste.

- To je anomalija svih nerazvijenih tržišta kao što je i naše. Jedan od glavnih zaključaka je bio da društva treba da prestanu sa praksom davanja popusta i da dosljedno primjenjuju Zakon o obaveznim osiguranjima u saobraćaju - istakao je Durmić  i dodao da je novim zakonom definisana i postepena liberalizacija tržišta koja će biti sprovedena u nekoliko faza, a posljednja je za osam godina.

Direktor "Aura osiguranja" Miodrag Čoprka istakao je da su novim zakonom jasno definisane nadležnosti Agencije za osiguranje s ciljem utvrđivanja nelegalnih popusta.

- Agencija sada ima veće mogućnosti i nadležnosti da terenskom kontrolom i inspekcijskim nadzorom utvrdi one koji krše propisane tarife i u skladu sa zakonom ih kažnjava - rekao je Čoprka.

Osiguravajuća društva su u julu prošle godine potpisala kodeks ponašanja u primjeni uslova i jedinstvenog premijskog sistema autoodgovornosti kojim su se obavezala da neće davati nelegalne popuste, ali to nije u potpunosti zaživjelo u praksi.

Nezakonite povlastice

Novim zakonom je definisano da će kao kršenje tarifa biti smatramo i vraćanje novca i druga posredna ili neposredna davanja osiguraniku u vezi sa zaključenim ugovorom o osiguranju i naplaćenom premijom. U praksi se najčešće dešavalo da osiguravajuće kuće privlače kupce vraćajući im dio novca ili besplatnim tehničkim pregledom, pa čak i gorivom.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik